19. Nap. Lauzerte-Moissac




 Lauzerte Egy hegy tetejére épült város ahogyan a többi is A szép régi több 100 éves kőből épült házak vannak korszerűsítve egyik ilyenben szálltam meg.



Először a Gite Serge- hez navigáltam ,egy idős kis kedves ember a Serge. Angolul nem tud, de leültetett megkínált citromos limonádéval És annyit megértettem hogy minden rendben van .Csak nem nála fogok aludni hanem Mirjamnál.




Kicsit várni kellett amíg elintézte az érkező vendégeket . Én közben egy belga házaspárral beszélgettem akik otthonról indultak és szintén Santiagoba igyekeznek. Serge utána átkísért a szomszéd utcába lévő Gite-be.





Myriam kicsit tud angolul is , de mondtam neki hogy szeretnék franciául megtanulni és utána nagyon kedvesen egyszerű mondatokkal beszélt és az én szavaimat ís mindig kijavította. Így tényleg meglehetne tanulni hamar.



A házuk nagyon szép a több 100 éves , fel van újítva de még a fa gerendák padlók is eredetiiek, ami még ép maradt benne.



A lépcsőnek is voltak szúrágta részletei. Jól nézett ki.




A városba beérve találtam egy szupermarketet ,vettem ennivalókat holnapra. Vacsorát kértem.



Nyolcan voltunk ezen a szálláshelyen régi ismerősöm Jean Pierre,

Ő szintén Le Puy ból indult és sátrazik is szintén. A két diák lány akik tegnap a lábmosásnál is ott voltak , egy fiatal pár és két idősebb francia férfi. 



35 €-ba- került a félpanziós ellátással együtt a szállás amivel kicsit túlléptem a napi keretet ,de nem bántam meg jó volt a szállás , a társaság és az étel is nagyon finom volt.



Itt az a szokás hogy mindig sózott mogyoró csipegetéssel indul a vacsora. Utána hoznak egy aperitif italt. Az ő saját készítésű likőrjük ,leginkább egy finom Portói borra emlékeztetett valamilyen gyümölcsökkel készülhet.



Utána jött az előétel , vegyes saláta, Minden féle íz kombinációja. Méz édes sárgadinnye pikáns szósz, zöldségek, nagyon jó ízhatás együtt és csupa vitamin.



A főfogás grillezett kolbász volt lecsószerű mártással és főtt tészta . Hozzá még a zöldségek levéből egy kis pohár szószt kaptunk. És mindenhez vörös bor kenyér és víz



A végén a desszert gyümölcsös pite volt fagyival és tejszínnel



Sötétben indultam, Távolról dörgést lehetett hallani. Nem sokkal később eleredt az eső is.



A tábla a táj képet mutatja




Occitánia Franciaország déli nagy régiója, amely sokféle tájat és kultúrát fog össze: a hegyektől a tengerig, a középkori városoktól a szőlőhegyekig. Neve a régi „oc” nyelvre utal, amelyet itt beszéltek.



Saint Sernin kápolna. A környékkel pihenőhelynek van kialakítva. 






Sokat változott a táj mióta elindultam

Az út során az Aubrac fennsík köves legelőit hagytam magam mögött, majd az Az Aveyron dombjairól lassan átértem a Tarn vidékére, majd innen a Tarn-et-Garonne megyébe, ahol már egészen más hangulat fogad: szelíd folyóvölgyek, szőlők és gyümölcsösök sora. Nem véletlenül hívják ezt a vidéket Franciaország gyümölcsöskertjének.






Egy erre szokásos galambház.



A mai tízóraim. Emlékeztem ennek a sajtnak a nevére még otthonról Saint Nektarin , vagy talán az utikönyvem említette tegnap meg láttam akciósan a spárba és vettem egy darabot megkóstolni. A Saint-Nectaire egy Auvergne-ből származó félpuha tehéntejből készült francia sajt, amelyet 4–8 hétig érlelnek, kérge enyhén penészes, íze krémes, gyümölcsös-diós, aromája gazdag, de nem túl erős, és leggyakrabban kenyérrel vagy salátákban fogyasztják.




Később egy asztalkán donatívós szőlő és dinnye volt kitéve. Vettem némi szőlőt. 




Egy cica őrizte a kasszát. 



Öntözött ültetvények



Szép nap volt az eső ellenére . Többször is fel és le kellett venni a poncsót. Talán holnapra már kitisztul az idő



Felbukkant útközben újra Kirsten akivel Le Puy után találkoztam . Majd ő a Céley  völgyön jött és Cahors ban tartott egy pihenő napot. Sokat beszélgettünk , gyorsan telik így az idő



Meg több ismerőssel is találkoztam jó érzés újra látni őket még ha a franciákkal túl sokat beszélgetni nem is tudok. Itt van még Matild is ő Moissacban fejezi be az idei útját.




Délutánra kitisztult az idő remélem így is marad . Ebédszünetben lefoglaltam a szállást a Gite Caramel ben . Egészen a zökkenő mentesen sikerül már néha, de holnap szeretnék már sátrazni.



Egy régi forrás. 




Moissac elég nagy város . Most először sietek a posta hivatalba a fiúk fel adtak egy levél küldeményt “poste restante”, aztán indulok a szállást megkeresni. 

.


Megjegyzések

  1. Elírtad a 17. nap kétszer van, de nem bánnám, ha maradna mindig a 17.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések